• ΑΡΧΙΚΗ >
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ >
  • Συλλογές ελεύθερης πρόσβασης Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
  • e-εφημερίς: ψηφιακή συλλογή των εφημερίδων (Ελευθερία, Εμπρός, Ριζοσπάστης, Σκριπ, Ταχυδρόμος της Αιγύπτου) της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και το ψηφιακό αρχείο της εφημερίδας Μακεδονία.
  • Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (Ι.Ο.Μ.): Η περιοδική έκδοση του ΙΟΜ "Συχνότητες" έχει στόχο την ενημέρωση και την περαιτέρω εμβάθυνση σε κρίσιμα ζητήματα του οπτικοακουστικού τομέα και του ευρύτερου πεδίου της επικοινωνίας. Άρθρα και αναλύσεις, αφιερώματα, συνεντεύξεις από προσωπικότητες των ΜΜΕ και της Επικοινωνίας, γλωσσάρι και πλούσιες βιβλιογραφικές πηγές κ. ά. αποτελούν την ύλη κάθε τεύχους.
  • Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών: περιλαμβάνει στις εκδόσεις του το περιοδικό Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών (εκδίδεται αδιάλειπτα από το 1969 αποτελώντας ένα επιστημονικό περιοδικό ελεύθερης πρόσβασης για το σύνολο των εκδοθέντων άρθρων του και από τα πρώτα που υιοθέτησε το σύστημα τυφλής αξιολόγησης. Η Επιθεώρηση φιλοξενεί θεωρητικές αναζητήσεις και ερευνητικά εγχειρήματα καλύπτοντας το ευρύ φάσμα των πεδίων των κοινωνικών επιστημών), Βιβλία - e-books ελεύθερης πρόσβασης και Κείμενα εργασίας ελεύθερης πρόσβασης.

-   Κείμενα πολιτικής (εκτενή κείμενα με ανάλυση και προτάσεις πολιτικής

  Θέσεις ΕΛΙΑΜΕΠ (σύντομα κείμενα, που επικεντρώνονται σε μια συγκεκριμένη θεματική και παρουσιάζουν προτάσεις πολιτικής)

  Κείμενα εργασίας (σύντομες εκθέσεις ή εκτενή κείμενα,  που επικεντρώνονται κυρίως στην ανάλυση διαφόρων θεμάτων)

-   Στρατηγικές αναλύσεις (σύντομες εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, με σχολιασμό ενός συγκεκριμένου θέματος)

-  Επιστημονική επιθεώρηση "Southeast European and Black sea Studies"

  • Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ): προσφέρουν πρόσβαση και ελεύθερη χρήση όλων των τεκμηρίων.  Εκδίδουν σε συνεργασία με τις εκδόσεις Θεμέλιο  το περιοδικό Αχειοτάξιο και στην ιστοσελίδα τους είναι διαθέσιμες με απόλυτα ελεύθερη πρόσβαση, περισσότερες από 200.000 σελίδες από σπάνια αρχειακά και έντυπα τεκμήρια για την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα.
  • Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής: το εκδοτικό έργο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας έχει καλύψει ένα ευρύ φάσμα πολιτικού και επιστημονικού προβληματισμού σε ποικίλα γνωστικά πεδία. Σε ερευνητικά προγράμματα και στις αναλύσεις έγκριτων αναλυτών απο την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας έχει διανείμει συνολικά περισσότερους από 20.000 τόμους όλων των εκδόσεών του.
  • Κάλλιπος Το Αποθετήριο «Κάλλιπος» είναι ένας ιστότοπος συλλογής συγγραμμάτων, βοηθημάτων και μαθησιακών αντικειμένων, τα οποία είτε έχουν δημιουργηθεί από μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στο πλαίσιο της Δράσης «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα / Κάλλιπος» είτε έχουν διατεθεί στη Δράση μέσω ανοικτής πρόσκλησης διάθεσης επιστημονικού περιεχομένου.
  • Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Εθνικός Συσσωρευτής Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου (SearchCulture.gr): περιλαμβάνει χιλιάδες τεκμήρια, ενός μεγάλου αριθμού και εύρους δραστηριότητας φορέων πολιτιστικού περιεχομένου της χώρας μας, όπως μουσεία, αρχεία, εφορείες αρχαιοτήτων, δήμοι, πολιτιστικοί οργανισμοί. Το ψηφιακό περιεχόμενο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αρχαιολογικά μνημεία, ιστορικά έγγραφα και χειρόγραφα, λαογραφικά αντικείμενα και κειμήλια, έργα καλών τεχνών, θρησκευτικά έργα τέχνης, χαρτογραφικό υλικό, τεκμήρια άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και βιβλία.
  • Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: πληροφοριακό αρχείο Ελληνικού Κινηματογράφου. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο έργο συντήρησης, ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και διάδοσης - μέσω του διαδικτύου - σημαντικού αριθμού ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών της περιόδου 1950-2000.
  • ΛΗΚΥΘΟΣ: Ψηφιακές συλλογές και Ιδρυματικό Αποθετήριο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Λημματολόγιο Ηλεκτρονικών ΚΥπριακών Θεματικά Οργανωμένων Συλλογών (ΛΗΚΥΘΟΣ) φιλοξενεί ψηφιοποιημένο υλικό που καλύπτει θεματικές ενότητες όπως Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική, Βιβλιοθηκονομία και Επιστήμη της Πληροφόρησης, Ιστορία, Πολιτική και Φιλολογία. Επίσης περιλαμβάνει σε ψηφιακή μορφή 86 σειρές ελληνικών λογοτεχνικών περιοδικών από τον 19ο αιώνα και το πρώτο μισό του 20ού (1831-1943) «Ελληνικός Τύπος και Ημερολόγια του 19ου και 20ου αιώνα (ΕΛΙΑ)».
  • Openbook Ανοιχτή Λογοτεχνία: Το openbook περιέχει ένα κατάλογο  βιβλίων που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο Διαδίκτυο από τους δημιουργούς ή τους εκδοτικούς οίκους. Τα έργα της ενότητας «Κλασική Λογοτεχνία» είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων.
  • Project MUSE: προσφέρει βιβλία και περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης από διάφορες διακεκριμένες πανεπιστημιακές εκδόσεις και επιστημονικές εταιρείες, τα οποία είναι ελεύθερα διαθέσιμα σε βιβλιοθήκες και χρήστες σε όλο τον κόσμο.
  • DOAJ (Directory of Open Access Journals): είναι ένας community-curated, online ηλεκτρονικός κατάλογος που ευρετηριάζει και παρέχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, έγκριτα επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης.
  • DOAB (Directory of Open Access Books): είναι ένας ηλεκτρονικός κατάλογος που ευρετηριάζει και παρέχει πρόσβαση σε έγκριτες επιστημονικές μονογραφίες ανοικτής πρόσβασης.
  • OAPEN (Open Access Publishing in European Networks): περιέχει ελεύθερα προσβάσιμα  επιστημονικά βιβλία ανοικτής πρόσβασης,  κυρίως στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Συνεργάζεται με εκδότες, βιβλιοθήκες και χρηματοδότες έρευνας για παροχή βιβλίων ανοικτής πρόσβασης και για υπηρεσίες διάχυσης και ψηφιακής διατήρησης.
  • Socialist Register: περιοδικό κοινωνικών επιστημών με έμφαση στα κινήματα και τις πολιτικές ιδέες.
  • OpenEdition: συγκεντρώνει τέσσερις πλατφόρμες με ηλεκτρονικές πηγές στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.
  • National Academies Press: δημοσιεύει περισσότερα από 200 βιβλία ετησίως για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στον τομέα της επιστήμης, της μηχανικής και της ιατρικής, παρέχοντας έγκυρες, ανεξάρτητες ερευνητικές πληροφορίες για σημαντικά θέματα της πολιτικής επιστήμης και υγείας. Προσφέρει περισσότερους από 8.500 τίτλους σε μορφή PDF. Σχεδόν όλα τα PDF μπορούν να ληφθούν δωρεάν ανά κεφάλαιο ή ολόκληρο το βιβλίο.
  • ERIC: η βάση αφορά την εκπαίδευση και τις εκπαιδευτικές διαδικασίες για όλες τις βαθμίδες της από την προσχολική ηλικία έως τις ομάδες ενηλίκων. Καλύπτει θέματα όπως , επαγγελματική εκπαίδευση, συνεχιζόμενη εκπαίδευση, συμβουλευτική , παιδιά με ειδικές ανάγκες , ανώτατη εκπαίδευση, οργάνωση της παιδείας, διαχείριση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, κατάρτιση διδακτικού προσωπικού, αστική εκπαίδευση, γλωσσολογία, επιστήμες-μαθηματικά, διδασκαλία κοινωνικών επιστημών, περιβαλλοντική εκπαίδευση, επίσης δίνει αναλυτικές πληροφορίες για μετρήσεις - έρευνες αξιολόγησης αναφορικά με τους παραπάνω τομείς.
  • Open Textbooks by OER Commons: μια μεγάλη συλλογή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, οργανωμένη κατά θέμα και κατά πάροχο.
  • Getty Virtual Library: είναι μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με πάνω από 300 τίτλους βιβλίων για τις καλές τέχνες, την ιστορία, την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, κ.α.
  • Project Gutenberg: προσφέρει δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ ePub, Kindle, HTML ή και formats απλού κειμένου. Επιπρόσθετα πολλά από τα παραπάνω βιβλία μπορείτε να τα βρείτε και στα ελληνικά εδώ: http://www.gutenberg.org/browse/languages/el.
  • Open Square: είναι η πλατφόρμα του New York University Press για τη δημοσίευση και την ανάγνωση βιβλίων ανοικτής πρόσβασης. Περιλαμβάνει μονογραφίες, δοκίμια, κλπ.
  • Openarchives.gr: αποτελεί τη μεγαλύτερη διαδικτυακή πύλη αναζήτησης και πλοήγησης σε έγκριτο ελληνικό ψηφιακό περιεχόμενο που παράγεται από φορείς έρευνας, επιστήμης και εκπαίδευσης. Αναπτύσσεται και συντηρείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

  • CORDIS Community Research and Development Information Service: Δίνει κάθε είδους πληροφορία για την έρευνα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • EGO European History Online: ψηφιακή βάση με άρθρα, εικόνες στατιστικά στοιχεία, χάρτες κ. ά. σχετικά με την ευρωπαϊκή ιστορία.