Κέντρο Ευρωπαΐκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ)

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και από τον Οκτώβριο του 2011 λειτουργεί στο χώρο της βιβλιοθήκης Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (κτίριο Αιόλου 42-44, 6ος όροφος).

Ωράριο: Ημέρες και ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης.

Περισσότερες πληροφορίες: Στεργούλα Κλωστερίδη, Βιβλιοθηκονόμος, τηλ: 210-3689537/33, email: skloster@uoa.gr

Στόχος

Τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ) έχουν συγκροτηθεί για να:

Υποστηρίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ινστιτούτα έρευνας στην προώθηση και ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της έρευνας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ενθαρρύνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να συμμετέχουν στη δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη.

Βοηθούν την ελεύθερη, αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση του ακαδημαϊκού, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης και βάσεις δεδομένων, με θέματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους θεσμούς της.

Στο πλαίσιο λειτουργίας τους τα ΚΕΤ, σε συνεργασία με την ομάδα εργασίας του συντονιστή ΚΕΤ του Πανεπιστημίου Πειραιά (2007), αναλαμβάνουν τα εξής καθήκοντα:

  • Να επεξεργάζονται σε ενιαίο μέσο τις κοινοτικές εκδόσεις που λαμβάνουν (καταλογογράφηση και κατάρτιση ευρετηρίων).
  • Να αποτελούν κεντρικό πυρήνα συγκέντρωσης του ενημερωτικού υλικού που παράγουν οι φορείς τους σχετικά με τα κοινοτικά θέματα.
  • Να καθιστούν δυνατή την πρόσβαση του κοινού στις εκδόσεις και στα άλλα έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους. Το κοινό πρέπει να έχει την δυνατότητα να συμβουλεύεται ελεύθερα τις εκδόσεις γενικού ενδιαφέροντος.
  • Να καλλιεργούν σχέσεις με τα άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα και δίκτυα πληροφόρησης και να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα.
  • Να συνεργάζονται με τις δραστηριότητες πληροφόρησης της Επιτροπής σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Να προωθούν την έρευνα, να εκπονούν μελέτες και να διοργανώνουν επιστημονικές εκδηλώσεις (διαλέξεων, ημερίδων, συνεδρίων, σεμιναρίων) σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
  • Να ενημερώνουν συστηματικά την Επιτροπή για τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν (συζητήσεις, συνεδριάσεις, σεμινάρια και άλλες σχετικές δραστηριότητες).
  • Να υποβάλλουν στην Επιτροπή ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων τους βάσει του σχετικού υποδείγματος της Επιτροπής.

Πηγές τεκμηρίωσης:

Έντυπο υλικό:

Οι έντυπες συλλογές των ΚΕΤ αποτελούνται συνήθως από τις επίσημες εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποστέλλονται δωρεάν στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Πρόκειται για τις εξής δημοσιεύσεις:

Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, γνωμοδοτήσεις και εκθέσεις, μονογραφίες, ενημερωτικά φυλλάδια,  στατιστικές εκδόσεις EUROSTAT, περιοδικές εκδόσεις.

Οι εκδόσεις αυτές αντικαθίστανται σταδιακά από τα ηλεκτρονικά τους αντίστοιχα, συνεπώς κάποιες από τις συλλογές αυτές έχουν τερματιστεί σε έντυπη μορφή.

On-line / Open Access

EU-Publications: Ιστοσελίδα ελεύθερης πρόσβασης των Επίσημων Δημοσιεύσεων της ΕΕ, που καλύπτει θέματα όπως δίκαιο, έρευνα και καινοτομία, εργασία, κοινωνικά θέματα, περιφερειακή πολιτική, οικονομία, κατανάλωση, εμπόριο, περιβάλλον, εκπαίδευση, στατιστική, τεχνητή νοημοσύνη, European data, κ.α.

 

 

 

Επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχει γενικές πληροφορίες τον τρόπο λειτουργίας και τα Θεσμικά Όργανα της ΕΕ [European Parliament, European Council, Council of the European Union, European Commission, Court of Justice of the European Union (CJEU), European Central Bank (ECB), European Court of Auditors (ECA), European External Action Service (EEAS), European Economic and Social Committee (EESC), European Committee of the Regions (CoR), European Investment Bank (EIB), European Ombudsman European Data Protection Supervisor (EDPS), European Data Protection Board, European Personnel Selection Office Publications Office of the European Union Agencies]